Télikert design

Posted on Posted in Télikert

A télikertek általában szorosan az épület egyik falához, homlokzatához kapcsolódnak, és közvetlen átjárást biztosít a ház és a télikert között. Vannak persze különálló télikertek, mint pl. egy az épülettől messzebb lévő medence vagy jacuzzi fedésére szolgáló télikert, vagy egy teljesen különálló pihenő télikert: telikertepites.net, amelyet egy szintén üvegből álló kis folyosóval lehet összekötni az épülettel, hogy mégsem a hidegben kelljen keresztülmenni a kerten, hogy eljussunk télikertünkig.

 

Kedvelt formája a félkör alapterületű sugaras tetőkialakítású térkialakítás, de gyakori még a téglalap alapterületű, külön ház-formájú télikert, vagy csak a szimpla előtér-beépítés, ahol maga a szerkezet már adott, csupán maga a terasz van üvegablakokkal téliesítve. A télikert legfontosabb meghatározó eleme a tetőszerkezet, mind esztétikai mind gyártási szempontból.  A homlokzat magassága általában 2,1-2,4 méter. Tulajdonképpen bármilyen forma kialakítható, ha télikert építésről van szó, csak nagyon fontos, hogy esztétikailag illeszkedjen az épület formájához.

 

A télikert méretét első sorban a funkciója határozza meg. Ha medencéről, vagy sportpályáról, vagy valamilyen aktív szabadidős tevékenység miatt létrehozott komplexumról van szó, melyet télen is szeretnénk használni értelemszerűen nagyobb télikertre is van szükség. Egy terasz télikertiesítésére, vagy egy szélfogó létrehozására pedig értelemszerűen sokkal kisebb télikert kialakítása az ajánlott.

 

A télikert kifestése sem jelenthet gondot, de többnyire a preferált színek a fa, natúr, vagy fehér színek, melyek kiválóan passzolnak az üvegfelületekhez. Manapság kezd nagyon divatossá válni a fém vagy faszerkezet nélküli teljesen üvegből álló megoldás is, a modern kor kívánalmainak megfelelően. Az excluzív télikert kategóriába sorolják ezeket a szín üveg télikerteket.

 

A télikert nem csupán esztétikus, a designt a felhalmozott szobanövények kitelepítésével is lehet fokozni, hogy dzsungel hatást keltsen. Ha már nem tudjuk hová tenni a sok növényt akkor a télikertben kiváló helyen lesznek, és nem kell aggódnunk, hogy nem vészelik át a hideget. Kinti növényeinket is könnyen átteleltethetjük télikertünkben, minden probléma nélkül megfogják élni a tavaszt és újra szépen kivirágoznak.

 

A télikert tulajdon képpen a ház meghosszabítása, egy új kinti szoba létrehozása. Ha a teret minél praktikusabban és esztétikusabban szeretnénk kihasználni és a kényelem sem utolsó szempont mindenképpen megéri egy télikertet épttetnünk, ha megfelelő méretű kerttel rendelkezünk, vagy terasszal. Nem csak kényelmi szempontból megfontolandó, de nagyon jó terep grillpartikra, összejövetelekre, és nem korlátozódik le csak a melegebb hónapokra, hanem akár ősszel és télen is nyugodtan elhívhatjuk magunkhoz egy ebédre a szabadba a rokonokat, barátokat.

 

A télikertet célszerű napos részre építeni, hogy csökkentsük a fűtésszámlákat, mivel a télikert fűtésének igencsak magas költségei lehetnek. A nagy üvegfelületeknek köszönhetően ugyanis a napsugarak gyorsabban és könnyebben felmelegítik a télikertet, így nekünk nem kell befűteni külön. Persze vannak olyan télikert típusok, ahol ez elengedhetetlen, és mindenképpen fűtésre szorul, pl. a szélfogó kialakításánál gyakran a tájolás megköveteli hogy be legyen fűtve a télikert.

 

A telelésre szánt növényeket tehetjük kaspókba, lehetnek ágyakban vagy cserepekben, tehetjük őket a talajra vagy állványokra is. Attól függően, hogy mennyi helyünk van, különböző stílusokat, berendezkedést alakíthatunk ki. A dzsungel stílus kialakításához a legjobb választás a nagy levelű trópusi növények lehetnek, vagy akár hagymásokból is állhat az összeállítás. Az egész évben virágzó növények csak fokozzák az összeállítást így tényleg egyfajta esőerdő érzetét kelti a télikertben kialakított növénykavalkád. Szabad ég alatt érezhetjük magunkat egy szoba-dzsungel közepén, és mégis biztonságban és még csak el sem kell utaznunk érte Dél-Amerikába. Olyan ez, mint egy zöld oázis a nagyváros közepén, ahová bármikor el tudunk vonulni a külvilágtól.