Hogyan találjunk egy jó magyar nyelvtanárt?

Posted on Posted in Uncategorized

Magyar nyelvtanár

A nyelvtanulás az bizony egy nehéz feladat, bárki bármit is állít. Egy magyar nyelvtanár barátnőm mesél folyamatosan azokról a nehézségekről vagy inkább jobban fogalmazva kihívásokról, amiket nap mint nap átél, amikor külföldieket tanít. A szakmáját imádja, azt mondta semmi pénzért nem cserélné le semmi másra, de azt mondja ennek is megvannak az árnyoldalai.

Magyar nyelvtanár otthonról

Hogyan is lehet ma Budapesten nyelvet tanulni? Vagy elmegyünk mindenféle nyelviskolába, és bízunk a sors kegyében, hogy egy jó csoportba kerülünk, ahol mindenki hasonló tempót tud diktálni és hasonló képességei lesznek vagy elmegyünk magántanárokhoz. Aki egy magyar nyelvtanár mellett dönt, azoknak is van több alternatívája, azonban érdemes megfogadni egy aranyszabályt. Mégpedig a követezőt. Járjunk utána, kérdezzünk meg több tanulót ha van rá lehetőség, hiszen azért csak arra adjuk a fejünket, hogy egy nagyon nehéz nyelvet tanuljunk meg.

Magyar nyelvtanár speciális módszerei

Amikor megpróbáltam utánajárni, hány magyar nyelvtanár található Budapesten, azon belül is Budán, hát nem volt meglepő az eredmény. Kevés. És azok közül is, akik tanítanak, nagyon kevesek azok, akik referenciákat hajlandóak kiadni magukról, pedig egyszerűen nem értem. Nem az lenne a teljesen logikus, hogy minél többen vigyék a világba a jóhírüket és azokat a képességeiket, amelyekkel el lehet kápráztatni a külföldi, tanulni vágyókat? Az egyértelmű válasz DE, azonban a learninghungarian.hu/hungarian-teacher csoportban nagyon kevesen működnek így. Ők csak annyit látnak fizessenek nekem, aztán, hogy lesz-e legközelebb is diák, az valamiért a többséget hidegen hagyja.

Vannak persze ritka kivételek, mint például a learninghungarian.hu oldalon dolgozó magyar nyelvtanár, aki nemcsak, hogy hajlandó referenciákat adni, amikor felhívjuk őt, hanem maga a honlapja és a Facebook oldala is teljesen kommentelhető, sőt direkt kéri is a nála tanulókat, hogy írják, mondják el a véleményüket, hiszen csak ezáltal tud ő is fejlődni. Pláne a visszajelzések alapján pedig dönteni az új érdeklődők. Alig hiszem el, hogy ma Magyarországon van még ilyen magyar nyelvtanár, akinek ennyire modern és okos a felfogása.

Én mindenképpen javaslom mindenkinek, akinek van ismerőse, aki magyarul szeretne tanulni, hogy keresse fel ezt az oldalt és egyeztessen vele egy órát, amiből az első ráadásul teljesen ingyenes. Amikor felhívtam és megkérdeztem ez miért csinálja, akkor teljesen egyértelműen azt mondta, hogy számára se nem volt kérdés, se nem izgult ezen, hiszen ő totálisan magabiztos, és tudja, aki egyszer eltölt vele egy órát akár személyesen a budai otthonában, akár Skype-on, az kizárt, hogy ne akarná vele folytatni a nyelvtanulást. Le a kalappal, igazán tökéletes hozzáállása van neki.

Magyar nyelvtanár interneten keresztül

Amúgy ez a Skype oktatás egy teljesen új formátum nála, és azt mesélte, hogy bizonyos embereknél sokkal jobban működik, mintha személyesen kellene jelen lennie az órán. Külföldi tanulói gyakran munka miatt érkeznek Magyarországra, így teljesen természetes, hogy munka miatt olykor ide oda utazgatniuk is kell. Ugyanígy, ha a családjukat látogatnák meg, vagy haza kell menniük valamilyen ügyintézés folytán, a rendszeres órákat Skype-on tudják megoldani. A legtöbb tauló nem bánja, sőt, vannak, akik eleve így szeretik.

book-791824_640

De azok, akik ellátogatnak a gyönyörű Budai otthonba, szerintem jobban járnak. Igazán otthonos, családias kis hely. Teljesen nyugodta a környezet, nem víjjog a mentő, nincs nagy forgalom, viszont könnyű odajutni, nekem nagyjából fél órámba került. Meg mégis más az, ha az ember a saját megszokott kis környezetéből kiszakadva megy valahova máshova tanulni. Nekem jobban fekszik, ha kettéválasztom az otthont a melótól és tudm, vannak így mások is. Persze van, akit meg egyálzalán nem zavar, de hát a learninghungarian.hu Évája mindkét igényhez tud alkalmazkodni.