Kettlebell edzésekről röviden és tömören

Posted on Posted in Uncategorized

Kettlebell

Egy fitnesz magazin részére kell cikket írjak, azokról a jelenleg népszerű edzésekről, sportokról, amelyek ma Budapesten mennek. Ezek között van például a kettlebell is, amely ennek a cikknek a fő témája lesz. A többiről majd a későbbi számokban fogok majd szót ejteni.

Kettlebell egy amatőr szemével

Nem szeretnék most történelmi kitekintéseket adni a kettlebell sportról, de annyit nagyon röviden muszáj elmondanom róla, hogy ez az a sport, amelyet az orosz hadsereg vezető csapatai is rendszeresen használtak és használnak a mai napig és amely kijutva Amerikába indult el világhódító útjára. A kettlebell egy olyan edzés, amely nemcsak az izmokat edzi, hanem elképesztő állóképességet és teherbírást eredményez, legyen az edző nő vagy férfi.

Kettlebell edzések

Miről is szól ez a sport? Ez egy olyan edzés, ahol vasgolyókat (ez maga a kettlebell) emelget az ember különböző magasságokba és különféle irányokba. A golyók súlya mindig függ az ember teljesítőképességétől, valamint attól, hogy milyen szinten áll erőnlét vonatkozásában. Merthogy abszolúte nem mindegy, hogy egy vasgolyót hogyan tud valaki felemelni, a kettlebell egy olyan nehézségű sport, ahol talán a koncentrációs képesség sokszor sokkal fontosabb, mint maga az erőnlét. Itt agyban is elképesztően ott kell lenni.

De miért ilyen különleges ez a sport? Attól, hogy a kettlebell egy tökéletesen felépített edzés program, amely szinte teljesen személyre szabott, még akkor is ha nem veszünk igénybe személyi edzőt a súlyok emelgetése közben. Miért? Azért, mert mielőtt valaki nekikezd az edzőnek kötelessége, felmérni, hogy az illető milyen szellemi és fizikai kondícióban van, és ha úgy ítéli meg, hogy ő most nem alkalmas ehhez az edzéshez, akkor effektív nem engedi edzeni az illetőt. És teszi mindezt az edzeni kívánó személy biztonsága és testi épsége miatt.

Én amikor először próbáltam ki ezt a fajta edzést, akkor megdöbbentem mennyire hatékony. Nagyon sok bemelegítést követően (ezt is csak azért mert jó pár edzést kihagytam, az amúgy normális edzésprogramjaimból és előírta a személyi edző) vágtam bele, és már az első nap után olyan területeken éreztem az izomlázat és terhelést, ahol korábban soha. Azt  mondta az instruktor, hogy ez nem egy hagyományos edzés.

Itt tényleg olyan izmok és inak fognak mozogni, amelyek más edzés során nem mozognak és ezért van az, hogy aki kettlebellezik, az elképesztő hamar szálkásodik, veszíti el az úszógumiját, papi- vagy mami alakját. Mind az állóképessége, mind a teherbírása nagymértékben javul és van még egy érdekes tulajdonsága. Nyugodtabb és stressz-mentesebb lesz tőle az ember és a családosok a legjobb megmondói, hogy ez az otthoni békében is megjelenik, akár csak a gyereknevelésbe gondolunk bele. Mert gyakorló anyukaként tényleg meg tudom erősíteni, hogy elképesztő jó hatással vannak az edzések rám és keverve ezt az edzést a reggeli jógámmal lassan a tökéletesség fog átjárni. Így minden kedves olvasónak ajánlom a kipróbálását.