optika látásvizsgálat

Optika, ahol szemrevaló árut kapni

Posted on Posted in egészség

Mi mindent tud egy optika?

Az optika, ahogy a magyar szemészet elnevezés is mutatja, minden olyan cikk forgalmazásával foglalkozik, ami a szemmel, szemápolással, látáskorrekcióval, vagy ezekhez kapcsolódó kiegészítő termékekkel kapcsolatos. Klasszikus felfogásban szemüvegekről beszélünk és nagy általánosságban a mai napig ez teszi ki egy egy optika bevételének gerincét. De az évek során rengeteg egyéb termékkel gazdagodott a szemészetek kínálata, ahogy a vásárlók igényei is túlmutatnak azon, hogy ugyanaz a vastag SZTK keretes lencse virítson mindenki orrán. Egyre jellemzőbb a rövidlátás a lakosság körében, ahogy a modern technológiai eszközök népszerűsége és elterjedtsége is nő. Ez azt eredményezte, hogy az utóbbi évtizedekben már egyre kevésbé „ciki” a szemüveg, sőt, nagyon divatos, ízléses kereteket dobtak piacra, több modell, színésznő a parfümgyártás mellett szemüvegkeretek tervezésébe, szponzorálásába veti bele magát és olyan nemzetközi divatmárkák álltak rá a keretek tervezésére, mint a dolce gabbana. Hát így próbáljon gáz maradni a szemüveges ember.

glasses-2312799_640

Az optika háttere a fizika

Erre talán még mindenki emlékszik általános iskolából, vagy legalábbis halványan dereng az emlékeiben, hogy a szemünk is egy lencse. Ahogy befut a fény, a befogott kép kivetül a szemhártyára. Optimális esetben ez pontosan rávetül, ha megfelelő domborulatú, mérető és pont olyan távolságra van a szemlencse ettől a „vászontól”, akkor minden klappol és a kép fejjel lefelé, kristálytisztán megjelenik nekünk. Az agyunk majd megfordítja, ezt csecsemő korunkban elsajátítjuk. Viszont ha bármi okból a kép fókuszpontja nem pont a szemhártya, akkor az optika nem a várt eredményt hozza. Mint amikor kivetítünk egy filmet a falra, vagy egy kertmoziban, csak éppen nincs módunk élesíteni, sem pedig a vásznat meg a vetítőt mozgatni. Viszont tehetünk a vetítő elé újabb töréspontot, ami megváltoztatja a szöget és áthelyezi a fókuszt. Valójában az élesítéskor is ezt csináljuk és ugyanezen elv alapján kapunk szemüveget, kontaktlencsét is. Az optika itt persze csak afféle „konyhamodell”, ennél sokkal bonyolultabb szerkezet a szemünk és ennek megfelelően sokkal összetettebb egy igényeinket kellően kielégítő szemüveg elkészítése is. Viszont ugyanígy az optika fizika magyarázza, miért más dioptriaértékű a szemüveg és a kontaktlencse ugyanannak az embernek. A távolság miatt. A lencse közvetlenül a szemünkön van, máshogyan kell törje a fényt, mint a jó pár centire előtte pihenő szemüveg.

Optika kínálata

A szemüvegeket már többször említettem, és alapból sem meglepő, hogy egy optika szemüveget árul. Találunk még itt napszemüvegeket is, úgyhogy elmondható, hogy egy optika nem csak a szemüveges, hanem a teljes lakosságot célozza az árukészletével. UV szűrős-, kékfény szűrős-, bifokális-, monitor szemüvegek a kínálat igen széles. Ehhez aztán kapcsolódnak egyéb termékek, mint a tokok, törlőkendők, tisztító folyadékok. A kontaktlencsék ugyan nem pihennek a kirakatban, viszont fontos termékét képezik egy egy üzletnek. Ehhez is ápoló folyadékokat, tartókat, kis tokokat kapni. Árulnak szemcseppeket, műkönnyet, illetve színes kontaktlencséket is. Utóbbi nem olyan egyszerű, mint azt esetleg gondolnánk. Ha a farsangi őrületben valaki azt hinné, hogy csak gondol egyet, becammog az optika pultjához, és kér egy macskaszemű kontaktlencsét, téved. Kiváltképp az, aki még sosem hordott kontaktlencsét jó, ha tudatosítja, hogy ehhez ugyanúgy meg kell tanulni a lencseviselés csínját bínját, ha nem akar szemfertőzést kapni. Emellett ugyanúgy „méretet” kell venni a szemünkről, amit az optika látásvizsgálat révén mér fel. A látásvizsgálat szintén fontos szolgáltatás, hiszen ez az alapja szinte minden dioptriás termék elkészíttetésének és eladásának.

Patricia Hoogenveen, right, 19th Aerospace Medicine Squadron optometrist, examines Ian Clouse’s eyes during a routine eye exam Dec. 19, 2016, at Little Rock Air Force Base, Ark. The optometry clinic has extended their services to retirees and dependents starting January 2017. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Mercedes Taylor)

Optika webshop

Online rendelni egyes termékeket igen kézenfekvő és kényelmes megoldás, azért egyes optika üzletek a netes rendelést is lehetővé teszik. Fontos ilyenkor az, hogy megbízható helyről rendeljünk, mert ezek egészségügyi termékek, a megfelelő tárolás, elkészítés és használat minden előfeltétele annak, hogy megóvjuk a szemünk épségét. Egy optika úgy készíti el a webshopját, hogy az ehhez szükséges paramétereket minden esetben meg kell adnunk a rendelés leadásakor, ha pedig nem tudjuk, felajánlanak látásvizsgálat időpontot, hogy kiderítsük a hiányzó adatokat. Ha valaha olyan online felületre tévedünk, ahol például a görbület és méretezés nélkül rendelhetünk lila kontaktlencsét, ne tegyük meg, akármilyen olcsó is. A kontaktlencse méretre készül, két ember szeme más és már méretű akkor is, ha mindketten „0” dioptriások, azaz tökéletesen látnak. Ha a lencse túl nagy a szemünkre, még a „jobbik” eset, mert csak kilóg a színezett rész az íriszünkön, igen bizarr látványt nyújtva, illetve a lencse valószínűleg minden hirtelen mozdulatnál félre fog csúszni: pislogáskor, tekintetünk ide oda kapásakor. Ebben az esetben csak fölöslegesen adtunk ki énzt egy gyatrán eladott termékre. Viszont, ha a lencse túl kicsi a szemünkre, még az is előfordulhat, hogy annyira rátapad a szembogárra, hogy nem tudjuk kiszedni. A túlhordás veszélyes, benne aludni egészségtelen, ha kétségbeesetten próbálkozunk, még maradandó sérülést is okozhatunk magunknak. Nem egy eset ismeretes, ahol pult alatt kapott kontaktlencséket már csak sebészetileg tudtak eltávolítani.