A Royal Canin kutyatáp mennyire „felhasználóbarát”?

Posted on Posted in Uncategorized

A Royal Canin kutyatáp minősége

A márka nevét vélhetően mindenki hallotta, akinek kutyája vagy macskája van, de elég ismert azok között is, akiknek soha semmilyen háziállata nem volt. Egyrészt a cég már több, mint ötven éve jelen van a piacon, szóval volt ideje megragadni a márkanévnek az emberek agyában, másfelől a név se valami bonyolult, és nemzetközi, illetve utal a minőségre és a kutyákra. Marketingből tehát ötösre vizsgázik. Amit már valószínűleg csak a kutyatulajdonosok tudnak az az, hogy a Royal Canin kutyatáp mögött kutatócsoportok évtizedes munkája fekszik, a cég rengeteg pénzt és időt fektet a különböző speciális esetekre kialakított diétás eledelek, speciális összetételű tápok kidolgozására. Közreműködnek ebben a kutatók mellett tenyésztők is, és összességében ez az a szaktudás a termékek mögött, ami magasabb árkategóriába pozícionálja az eledeleket. Természetesen minden terméknek akadnak megveszekedett hívői és ellenzői, ez rendben is van így, kinek mi vált be. Egy egy Royal Canin kutyatáp vélemény olykor kilóg a sorból, és elég markánsan. Általában véve méltató véleményeket olvasunk, és olykor találni egy egy igen extrém ellenzőt. Ez elkezdett szemet szúrni és, ahogy végigolvastam az emlegetett eseteket, rájöttem, hogy ezeknél alapvetően nem a termékkel volt baj.

great-dane-3011826_1280
Royal Canin kutyatáp fajták

A márka számtalan Royal Canin kutyatáp terméket kínál, szinte a végletekig kategorizálva az eledeleket. A népszerűbb fajták esetén külön arra a kutyafajtára kifejlesztett tápot is találunk. Ha az ember bemegy egy állatkereskedésbe, vagy csak egy webáruházban rászűr a márkanévre, egy elrettentően gazdag választékkal találja szemben magát. A márka saját honlapján is külön termékkeresőt találunk, amely különféle szűrők alapján segít megtalálni azt, amire nekünk valóban szükségünk. A Royal Canin kutyatáp elnevezések azonban logikusak és egy idő után az ember ráérez. Ha kutyafajtára szól az eledel, értelemszerűen annak a fajtának szánták. A Royal Canin junior, adulte illetve puppy a különböző életkorokat jelölik. Természetesen a puppy a legkisebb kölyökkutyáknak, a junior a nagyjából tíz hónapos állatoknak az adult a már kifejlett egyedeknek ajánlott. Ezek a jellemzők aztán kombinálhatóak, van németjuhász junior és skót terrier adult. Viszont rengeteg kutyafajta van a világon, meg persze vannak nem fajtiszta kutyák is, úgyhogy létrehoztak méret alapján javasolt eledeleket is ezekre az esetekre. Ha tehát nincs a mi kutyafajtánkra speciálisan kialakított Royal Canin kutyatáp, méret alapján eldönthetjük, hogy Royal Canin maxi junior vagy mini junior való inkább kedvencünknek. X-small, mini, medium, maxi és giant, ebben a sorrendben a fajta felnőtt egyedeinek átlagos súlybesorolása alapján választhatjuk ki, melyik eledel való leginkább a mi kutyánknak. Mindemellett pedig léteznek életmódhoz igazított tápok: urban, sporting, indoor, azaz városi, sportos és beltéri kutyáknak szánt tápok. Léteznek még csomagok is, mint a Royal Canin starter, amely a szoptató szukáknak illetve kölykeinek szánt termékek kombinációja.

Royal Canin kutyatáp zavar

Említettem, hogy a márka saját honlapján is találunk Royal Canin kutyatáp termékkeresőt, amely megadott szűrők alkalmazásával segít megtalálni a mi kedvencünknek leginkább alkalmas eledelt a sok közül. Erre igencsak szükség van. Hiába beszédesek a nevek és iránymutató, hogy ezek specializált termékek, ha a gazdi ezeket az útmutatásokat nem veszi figyelembe. Amikor egy egy kirívó Royal Canin kutyatáp vélemény keveredett az általánosan pozitívak közé például a Petnet.hu oldalon, szinte minden esetben az derült ki számomra, hogy nem megfelelő kutyatáppal etették a kedvencüket. Mondok egy példát. A kommentelő arról panaszkodik, hogy a kutya hasmenéses lett a táptól. Ez egy száraztáp esetében elég jelentős teljesítmény, de induljunk ki abból, hogy így van. Tovább olvasva kiderül, hogy egy rokon passzolta át a fölös Royal Canin kutyatáp csomagot kipróbálásra. Ez már gyanús. Aztán csak kibukik, hogy a kommentelőnek yorkija van, a rokonnak meg bernáthegyije. Ebből származnak a bajok. Mert ennek a két fajtának biztosan nem ugyanazt a tápot szánta a gyártó, ha pedig mi felelőtlenül olyan diétára fogjuk, ami nem az ő szervezetére lett kifejlesztve, nincs mit csodálkozni azon, ha nem használ, rosszabb esetben pedig egyenesen árt. A Royal Canin kutyatáp túl tág fogalom, és az emberek gyakran lusták figyelembe venni, hogy ezek igenis kutatásokkal kifejlesztett specializált termékek. Nem egy csirkepaprikás vs csirkepörkölt szintű dilemma, ez inkább cukorbeteg diéta vs egy testépítő étrendje.

bonjour-xiufeng-downtown-1451413_1920

Tudatos gazdiként a Royal Canin kutyatáp

Lehet, hogy a kutyánknak nem pont a Royal Canin kutyatáp lesz a kedvence és végül másik termék mellett döntünk. De ha gondos odafigyeléssel vásárlunk kedvencünknek, nem véthetünk olyan szarvashibát, hogy junior ételt veszünk egy tíz éves kutyának. A márka kezdi felismerni azt a nehézséget felhasználói oldalról, nem véletlen a következetes elnevezés és a termékkereső sem. A Royal Canin kutyatáp első alkalommal némi irodalmazást kíván meg, ez való igaz, de önmagában a kutya étrendjének felelős kialakítása is. Vásároljunk tehát tudatosan, és mindig olvassuk el, mire való az eledel.